Groepen kunnen het museum op afspraak ook buiten de openingstijden bezoeken. Bel of mail ons gerust om de mogelijkheden te bespreken. 

Kijk voor het programma en de actuele openingstijden van Het Pakjeshuis (Sinterklaasperiode) op wwww.hetpakjeshuisermelo.nl 

Let op: Het museum is gesloten op zondag en maandag (ook in de schoolvakanties) en op christelijke feestdagen.

Voor educatieve programma's en arrangementen hanteert het museum aparte tarieven.
Kijk bij 'Plan je bezoek' voor meer informatie of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Entreeprijzen

Kinderen 0 t/m 3
GRATIS

4 t/m 18
€ 2,75

Volwassenen
€ 4,50

Museumkaarthouders
GRATIS
Openingstijden

Het Pakhuis is geopend van:
1 april t/m 31 oktober dinsdag t/m zaterdag
10:30 - 16:30

1 november t/m 31 maart zaterdag en schoolvakanties
10:30 - 16:30


Groepen kunnen ook buiten de reguliere openingstijden op afspraak het museum bezoeken. Tijdens de officiële schoolvakanties (regio midden) is het museum van dinsdag t/m zaterdag geopend. Zie voor alle bijzondere vakantieactiviteiten www.hetpakhuisermelo.nl In de Sinterklaasperiode wordt het museum het huis van Sinterklaas: ‘Het Pakjeshuis’. Zie voor het gehele programma www.hetpakhuisermelo.nl. Het museum is dan geheel in Sinterklaasstijl en is op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag voor publiek geopend Op christelijke feestdagen is Het Pakhuis gesloten.

Openingstijden

LET OP: ook op donderdag 30 en vrijdag 31 januari is Het Pakhuis gesloten!

Winterseizoen 

1 november t/m 31 maart 
Zaterdag en in schoolvakanties 10:30 - 16:30

Zomerseizoen 
1 april t/m 31 oktober
Elke dinsdag t/m zaterdag 10:30 - 16:30

Het museum is gesloten op zondag en maandag

Entreeprijzen

Museumkaarthouders  GRATIS

Kinderen van 0 t/m 3 jaar GRATIS

Kinderen van 4 t/m 13 jaar € 2,75

Volwassenen € 4,50


Openingstijden

Entreeprijzen


Een verborgen verleden: een lezing over het Joodse gezin van Retje en Hartog Beem

Door Anton Daniëls


Waar? Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24 Ermelo

Wanneer? Dinsdag 11 februari 2020

Hoelaat? Inloop 19:30 uur, start 20:00 uur

Toegangsprijs: vrijwillige bijdrage, neem uw museumkaart mee! Bijdrage voor koffie/thee

Harderwijker Anton Daniëls doet al geruime tijd onderzoek naar de Joodse geschiedenis in zijn stad.  Het verhaal over het gezin van Retje en Hartog Beem maakte zeker diepe indruk op hem. Des te meer toen hij tijdens zijn speurtocht in contact kwam met mensen die hem veel over het leven van Hartog (1892-1987) en Retje (1896-1976) konden vertellen. Ze verhaalden over hun kennismaking in Den Helder, de loopbaan van Hartog als leraar en rector, de onderduikperiode in Friesland en het verlies van hun drie kinderen, Salo, Eva en Bram (Eva en Bram zijn op bovenstaande foto met hun moeder Retje te zien). Ook kwam Daniëls interessante informatie te weten over de inzet van Hartog voor het vroegere Joodse leven en zijn niet aflatende ijver voor het herstel van het West-Jiddisj.
In deze lezing zal Anton Daniëls met behulp van fotomateriaal een beeld proberen te schetsen van het leven van dit bijzondere Joodse gezin.


Kom langs op dinsdag 11 februari en verdiep je in het tragische levensverhaal van het gezin Beem dat, net als vele andere gezinnen uit de Joodse gemeenschap, door de Tweede Wereldoorlog uiteenviel.In onze tentoonstelling Verborgen Brieven wordt het verhaal van hun kinderen Eva en Bram verteld. Zij zaten tijdens de oorlog ondergedoken in Ermelo, terwijl hun ouders Retje en Hartog Beem in Leeuwarden zaten. De vele brieven die Eva en Bram naar hun ouders schreven staan centraal in de tentoonstelling. Wie waren Eva en Bram, hoe belandden ze in Ermelo en hoe liep het met ze af?

Kijk hieronder voor meer informatie over onze tentoonstelling Verborgen Brieven!

In het kader van 75 jaar bevrijding presenteert Museum het Pakhuis:


Verborgen Brieven

Het is al ruim twee jaar oorlog in Nederland. Ermelo is bezet gebied.
Wat zou jij doen als er op een dag een meisje van 10 en een jongen van 8 voor je deur staan, op zoek naar een plaats om te wonen, slapen en eten? Op zoek naar een manier om in leven te blijven? Stap met Eva en Bram Beem uit Leeuwarden over de drempel van het huis aan de Willem de Zwijgerlaan 14 in Ermelo. Vanaf dit moment krijg je een andere naam, heten je ouders in Leeuwarden ‘oom en tante’ en ben je niet langer joods, maar ga je op zondag mee naar de kerk.

Wat zou jij doen wanneer je niet meer bij je ouders woont, je moet doen alsof je iemand anders bent en je je vader en moe- der ontzettend mist? 61 verborgen brieven zijn teruggevonden. De brieven die ‘Lini’ en ‘Jan’ schreven aan hun ‘oom’ en ‘tan- te’ zijn speels, ontroerend, wereldwijs en intiem. In ‘Verborgen Brieven’ ontdek je kleine en grote, bekende en onbekende oorlogsverhalen uit Ermelo. Reis mee met Lini en Jan en ontdek door hun ogen het Ermelo van de Tweede Wereldoorlog. Verborgen Brieven is een bijzondere gezinsexpositie over een belangrijke periode in onze geschiedenis.

Wanneer is deze tentoonstelling te bezichtigen?

Van 13 december 2019 t/m 7 november 2020

Klik hier of bovenaan deze pagina voor actuele openingstijden!Ook te zien in Museum het Pakhuis:


Wat deden de Romeinen meer dan 1800 jaar geleden in Ermelo? Ervaar zelf het leven van een Romeins soldaat in de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen.

Bij het leukste doe- en beleefmuseum van de Veluwe is altijd iets te doen!


PLAN JE BEZOEK - BEKIJK HET PROGRAMMA