Groepen kunnen het museum op afspraak ook buiten de openingstijden bezoeken. Bel of mail ons gerust om de mogelijkheden te bespreken. 

Kijk voor het programma en de actuele openingstijden van Het Pakjeshuis (Sinterklaasperiode) op wwww.hetpakjeshuisermelo.nl 

Let op: Het museum is gesloten op zondag en maandag (ook in de schoolvakanties) en op christelijke feestdagen.

Voor educatieve programma's en arrangementen hanteert het museum aparte tarieven.
Kijk bij 'Plan je bezoek' voor meer informatie of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Entreeprijzen

Kinderen 0 t/m 3
GRATIS

4 t/m 18
€ 2,75

Volwassenen
€ 4,50

Museumkaarthouders
GRATIS
Openingstijden

Het Pakhuis is geopend van:
1 april t/m 31 oktober dinsdag t/m zaterdag
10:30 - 16:30

1 november t/m 31 maart zaterdag en schoolvakanties
10:30 - 16:30


Groepen kunnen ook buiten de reguliere openingstijden op afspraak het museum bezoeken. Tijdens de officiële schoolvakanties (regio midden) is het museum van dinsdag t/m zaterdag geopend. Zie voor alle bijzondere vakantieactiviteiten www.hetpakhuisermelo.nl In de Sinterklaasperiode wordt het museum het huis van Sinterklaas: ‘Het Pakjeshuis’. Zie voor het gehele programma www.hetpakhuisermelo.nl. Het museum is dan geheel in Sinterklaasstijl en is op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag voor publiek geopend Op christelijke feestdagen is Het Pakhuis gesloten.

Meivakantie in het teken van de Wolf

Kom in de meivakantie naar Museum Het Pakhuis! In het leukste doe- en beleefmuseum van de Veluwe is altijd wat te doen. Bezoek de familievoorstelling 'Wolf wil verhuizen', word een wolvenexpert met de belevenisspeurtocht WIE is de WOLF of doe mee met een creatieve activiteit. Papa’s, mamma’s, opa’s en oma’s mogen ook meedoen. Samen raak je al snel door de wol(f) geverfd!

PROGRAMMAZaterdag 20 april van 11.00 tot 12.00 uur
Kleuterrondleiding WOLF + dierensporenwandeling

Ontmoet de wolf in Museum Het Pakhuis en leer van alles over dit bijzondere dier. Zo ga je goed voorbereid op pad met de diersporenwandeling vanaf de Schaapskooi.

11.00 tot 12.00 uur rondleiding door WOLF in Museum Het Pakhuis
13.30 tot 15.00 Dierensporenwandeling vanaf de Schaapskooi Ermelo
Speciaal voor kinderen t/m 8 jaar

Dit programma is er op andere data ook voor alle leeftijden.
Let op: Voor de speciale dierensporenwandeling voor kleuters moet vooraf gereserveerd worden. Dit kan via: reserveren@schapedrift.nl of 0577-407254. Kosten bedragen €4,- per kind inclusief drinken en wat lekkers. Begeleiders mogen gratis mee.Dinsdag 23 april vanaf 14.00 uur
Workshop: Schrijven met Wolven 


Kom lekker schrijven in het museum!  Of je nu veel of helemaal geen schrijfervaring hebt, iedereen tussen de 9 en 99 jaar kan meedoen. Want, en dat is echt, écht waar, iedereen kan schrijven. 
De middag wordt begeleid door Lyda Westerink, schrijver en liefhebber van Roodkapje en vooral van de wolf.

 
 
Woensdag 24 april en woensdag 1 mei vanaf 14.00 uur
Knutselmiddag WOLF

Handjes uit de mouwen tijdens de woensdagmiddag knutselmiddag! Maak onder begeleiding van Ermelose kunstenaars je eigen museumstuk voor thuis geïnspireerd op de tentoonstelling WOLF. Meedoen is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Knutsel gezellig mee!
Geschikt voor alle leeftijdenVrijdag 26 april en vrijdag 3 mei om 13.30 en 15.00 uur.
Theatervoorstelling: Wolf wil verhuizen

Er was eens.. een wolf. Op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Het bos in Ermelo is mooi groen en er is genoeg te eten! Er is ook een prachtige heide om lekker rond te wandelen.
Maar, de dieren in het bos, Hert, Zwijn en Schaap maken zich een beetje zorgen. Weet de wolf zich wel te gedragen? Zijn de schapen wel veilig? Iedereen kent de verhalen over de wolf wel. Van Roodkapje, de zeven geitjes en al die anderen..Zou dit verhaal wel goed aflopen? Uil denk van wel.
Familievoorstelling van Theatergroep Spiegel voor kinderen t/m ong. 10 jaar
Op beide dagen zijn er twee voorstellingen van ong. 45 minuten: om 13.30 en om 15.00 uurDinsdag 30 april vanaf 10.30 uur
Kinderprogramma Sprookjeswolf

Ontmoet Wolfje die heel graag een sprookjeswolf wil worden, net als zijn vader en zijn opa. Maar om sprookjeswolf te worden, moet hij net als zijn voorouders iemand opeten. En dat wil hij niet! Gebruik je zintuigen en leer spelenderwijs van alles over sprookjes en wolven. 
Geschikt voor kinderen tot ongeveer 9 jaarZaterdag 4 mei van 11.00 tot 16.00 uur
Romeinse Familiefoto

De Romeinenweek, een week lang vol Romeinse activiteiten bij musea in heel Nederland gaat vandaag van start. Bij Museum Het Pakhuis trappen we de week af met een fotobooth in Romeinse sferen. Bezoek de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen, ontdek waarom die ‘rare jongens’ 1800 jaar geleden in Ermelo waren en maak een familiefoto in Romeinse kledij. Leuk om te bewaren voor later! Natuurlijk zijn er allerlei attributen om de foto nóg leuker te maken.


Nog meer te zien en te doen

 

Acht kleine musea vertellen in de periode februari tot en met oktober 2019
het verhaal over vrouwen en mannen in Gelderland.

Vrouwen, mannen, jongens en meisjes hebben in de geschiedenis verschillende rollen gehad. De traditionele rolverdeling kent vele bijzondere uitzonderingen, die interessant zijn om eens van dichtbij te bekijken. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten maak je kennis met waaiers, hoofddeksels en sterke vrouwen in Gelderland.
Bezoek de kleine musea van Wijchen tot Ermelo en van Tiel tot Aalten en ontdek de waarde van lokale geschiedenis en verhalen!

Vrouwen van Veldwijk
In de geschiedenisboeken van Veldwijk komen we bekende namen tegen: Wilhelmina van Gogh, de jongste zus van Vincent; Hillegonda Loman-van Uildriks, een bekend vertaalster van het werk van Edgar Ellen Poe; Marie Anna Catharina Mensing, de eerste secretaris van de SDAP. Bekwame en vooruitstrevende vrouwen die hun laatste levensdagen hebben doorgebracht in Ermelo.
Deze en andere vrouwen zijn het onderwerp van een mini-expositie in museum Het Pakhuis en in Station Ermelo Centraal. Maak kennis met het Nederland van het fin de siècle en krijg een inkijkje in de ontwikkeling van de psychiatrische zorg.

Looptijd 16 maart t/m 31 oktober in Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24 in Ermelo.
 
Vrouwenroute
Vanaf Station Ermelo Centraal is er een route te lopen over het terrein van Veldwijk. Het wordt een reis terug in de tijd naar het eind van de negentiende eeuw. Onderweg maak je kennis met het verhaal van de sterke vrouwen van Veldwijk, met de ontwikkeling van de psychiatrie en met ‘typische vrouwenziektes’.

De route is vrij verkrijgbaar in Museum Het Pakhuis en op Ermelo Centraal.
 
donderdag 25 april van 20.00 tot 21.00 uur
Lezing: Gender in Media, dat wat we niet meer zien

Lezing door Sam van der Beek over gender in media.
Sam studeert Media en Cultuur aan de Universiteit in Utrecht, met een specialisatie in nieuwe media en gender. Daarnaast Sam oud-leerling van Chr. College Groevenbeek in Ermelo.
De lezing sluit aan bij het project Zij/Hij in Ermelo.

Meisjesspeelgoed is roze
In de lezing gaat Sam in op verschillende mediaproducten en de manier waarop gendernormen, etniciteit en de discussie over gender hier in terug te vinden zijn. Waarom is ‘meisjesspeelgoed’ altijd paars of roze en wordt de reclame begeleid door een vrouwelijke stem? Waarom worden Arabieren altijd zo stereotiep weergegeven in Hollywoodfilms? Vaak zijn we ons als kijker niet bewust van de rolpatronen en normen die in games, reclames en films te zien zijn: Sam neemt ons mee en brengt ons bewustwordingsproces op gang.

Praktische informatie
Kosten bedragen €3,- per persoon, inclusief een kopje koffie/thee. Inloop vanaf 19.30 aan het Molenaarsplein 24. Graag opgeven i.v.m. de organisatie: info@hetpakhuisermelo.nl of door te bellen met 0341-760 777Museum Het Pakhuis en de Schaapskooi Ermelo hebben dit jaar van maart tot en met oktober eens per maand een speciaal programma: Een rondleiding door de tentoonstelling WOLF in combinatie met een dierensporenwandeling op de Ermelose heide. Zo beleef je optimaal wie de wolf is en hoe hij leeft.

Programma
11.00 tot 12.00 uur: Rondleiding door de tentoonstelling WOLF in Museum Het Pakhuis.
13.30 tot 15.00 Dierensporenwandeling vanaf de Schaapskooi Ermelo.

Prijzen
Museum Het Pakhuis: normale entreeprijzen
Diersporenwandeling Schaapskooi Ermelo: Kinderen €2,- Volwassenen €4,-

Geschikt voor alle leeftijden.
Let op: voor de allerkleinsten zijn er twee speciale dagen op 20 april en 19 oktober. Zowel het programma in het museum als de wandeling is dan speciaal afgestemd op kinderen t/m 7 jaar.

Reserveren is niet noodzakelijk met uitzondering van de kleuterwandeling van de Schaapskooi.
Dit kan via: reserveren@schapedrift.nl of 0577-407254.
Kosten bedragen dan €4,- per kind inclusief drinken en wat lekkers.
Begeleiders mogen gratis mee